Ugnsbakad lax med dill och romsås

Ugnsbakad lax med dill och romsås

Ugnsbakad lax med dill och romsås – perfekt till påskhelgen

I detta recept bjuder @mammansmat på en enkel och smakrik lax i ugn – toppad med dill, citron och en kall romsås med crème fraîche. En rätt som gör sig utmärkt till påskens middagar!

Ingredienser (4 portioner)

Lax:

  • 600 g laxfilé

  • Zest från ½ citron

  • ½ kruka färsk dill, finhackad

  • Salt och svartpeppar efter smak

Romsås:

  • 2 dl crème fraîche

  • ½ dl majonnäs

  • ½ kruka färsk dill, finhackad

  • Saften från knappt ½ citron

  • 75 g rom

  • Salt och peppar efter smak


Så gör du

  1. Sätt ugnen på 175°C. Lägg laxfilén i en ugnsform och krydda rikligt med salt och peppar.

  2. Strö över citronzest och hackad dill.

  3. Tillaga i mitten av ugnen i ca 25 minuter, eller tills laxen når en innertemperatur på 52°C.

Rör under tiden ihop romsåsen:
Blanda crème fraîche, majonnäs, dill, citronsaft och rom i en skål. Smaka av med salt och peppar.


Serveringstips:
Servera laxen med kokt potatis, pressad potatis eller ett fräscht grönt tillbehör – och låt romsåsen stå i centrum.

Testa receptet och dela gärna ditt resultat med oss! Tagga @conantswe & @mammansmat så repostar vi gärna din bild.


Utforska fler recept från Fanny Hammar