Sommarens Matjesbjudning

Sommarens Matjesbjudning

En somrig och frasig paj med matjessill, färskpotatis och Västerbottensost – perfekt som midsommarrätt eller som ett gott inslag på sommarbuffén. Receptet kommer från vår ambassadör @matbubbel, som alltid lyckas fånga den svenska sommaren i sina rätter.

Ingredienser (4–6 portioner)

1 ark färsk smördeg
1 dl crème fraîche
1,5–2 dl riven Västerbottensost
2–3 förkokta potatisar
2 kokta ägg
8–10 bitar matjessill
1–2 msk majonnäs
Rödlök (finhackad)
Färsk gräslök
Färsk dill
1 ägg (till pensling)
Salt & svartpeppar

Så gör du:

Grunden:
Rulla ut smördegen på en plåt med bakplåtspapper. Vik in kanterna ca 1 cm och tryck till med en gaffel. Bred ut crème fraîche i ett tunt lager och strö över riven ost.

Toppning före gräddning:
Skiva potatisen tunt och lägg ut över pajen. Salta och peppra. Pensla kanterna med uppvispat ägg.

Grädda:
Baka i 220°C i ca 12 minuter – tills smördegen är frasig och gyllene.

Dekorera:
Låt svalna något. Toppa med skivade ägg, matjessill, klickar av majonnäs, rödlök, gräslök och dillvippor.

💡 Tips från köket:
@matbubbel kryddar alltid med sina elektriska kvarnar från Conant – ett smidigt sätt att få precis rätt mängd salt & peppar med en simpel vändning.


Utforska fler recept från Jenny Andrén